• Podobnie nabyła nową sąsiednią działkę o powierzchni trzech hektarów, aby zbudować dodatkowe 20 000 m2.
  • W ten sposób SEGRO wzmacnia swoje zaangażowanie w Hiszpanii i pozycjonuje się jako jeden z głównych inwestorów na hiszpańskim rynku logistycznym, gdzie ma już portfel o powierzchni 120 000 m2.

SEGRO, brytyjski fundusz inwestycyjny specjalizujący się w sektorze nieruchomości logistycznych, skonsolidował i rozszerzył swój SEGRO Logistics Park Martorelles – pierwszą promocję w Hiszpanii – osiągając dwa ważne kamienie milowe.

Z jednej strony SEGRO wydzierżawiło cały projekt jednemu z gigantów sektora e-commerce, którego pierwsza faza została niedawno zakończona i liczy 17 300 m2. Druga faza tego projektu, obejmująca kolejne 16 800 m², jest obecnie w trakcie realizacji i zostanie ukończona w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Oczekuje się, że cały obiekt o powierzchni 34 100 m2 zostanie uruchomiony jesienią 2017 roku.

Z drugiej strony SEGRO ogłosiło nabycie trzyhektarowej działki zlokalizowanej w tej samej strefie przemysłowej Can Roca, w Martorelles. Firma przeznaczy tę ziemię pod zabudowę kolejnych 20 000 m2 pod magazyny logistyczne.

„Udało się pozyskać pierwszorzędnego międzynarodowego najemcę w pierwszej inwestycji SEGRO w Hiszpanii, co jest nagrodą za pierwszy zagrożony projekt logistyczny na rynku hiszpańskim, zrealizowany w ostatnich latach, zrealizowany na obszarze gdzie popyt jest wysoki, a podaż bardzo ograniczona” – skomentował David Alcázar, dyrektor SEGRO Hiszpania. Jego zdaniem nabycie działki pozwoli firmie skonsolidować swój projekt i stworzyć masę krytyczną w tym strategicznym obszarze Barcelony, czyniąc Martorelles kluczową częścią portfela SEGRO w Hiszpanii.

"Z Martorelles jesteśmy bardzo zadowoleni z wprowadzenia SEGRO na nasze tereny przemysłowe, ponieważ w ten sposób repozycjonuje je na mapie jako jedno z głównych osiedli przemysłowych aglomeracji Barcelony" - Marc Candela i Callado, burmistrz Martorelles.

Park jest strategicznie zlokalizowany przy północnym wjeździe do Barcelony, w pobliżu autostrady A7 i tylko 15 km od centrum miasta. Projekt został zaprojektowany i wybudowany jako obiekt logistyczny najwyższej klasy, z obustronną ładownością i dużą elastycznością użytkowania. Podobnie kompleks ma najwyższe standardy trwałości i wydajności, uzyskując certyfikat BREEAM „Very Good”.

Konsolidacją tego wspaniałego projektu SEGRO umacnia swoją obecność na rynku hiszpańskim, gdzie pozycjonuje się jako jeden z głównych inwestorów i promotorów sektora logistycznego w naszym kraju. Od momentu rozpoczęcia działalności w Hiszpanii we wrześniu 2015 roku firma nabyła park logistyczny o powierzchni 16 000 m2 w Coslada (Madryt) w marcu 2016 roku, kolejne 50 000 m2 w Castellar del Vallés we wrześniu ubiegłego roku, a niedawno nabytą nową działkę o powierzchni trzech hektarów w Martorelles. Łącznie SEGRO posiada w Hiszpanii portfel 120 000 m2 wybudowanych lub w trakcie realizacji.

SEGRO jest brytyjską notowaną na giełdzie firmą inwestycyjną w nieruchomości (Socimi), liderem w Europie w zarządzaniu, promocji i rozwoju aktywów logistycznych i przemysłowych. SEGRO posiada lub zarządza portfelem nieruchomości o powierzchni 6,4 mln m2 o wartości rynkowej 8 000 mln funtów szterlingów, obsługującym różnych klientów z sektora logistycznego i przemysłowego. Jej parki znajdują się w głównych węzłach magazynowych, dystrybucyjnych i transportowych krajów, w których jest obecny. Posiada parki logistyczne i referencyjne centra transportowe w Wielkiej Brytanii i dziewięciu krajach europejskich.

SEGRO miało rekordowy rok 2016, dodając do globalnego portfolio 422 000 m2 nowych aktywów. Zgodnie ze swoimi rocznymi wynikami, przedstawionymi w lutym 2017 r., firma odnotowała wzrost przychodów netto z najmu o 4%. Podobnie podpisał umowy najmu o wartości 45 mln funtów (ok. 53 mln euro), o 14% więcej niż w 2015 r., z czego 23 mln funtów (ok. 27 mln euro) to umowy najmu poza planem. W 2017 roku firma planuje kontynuować wysoki poziom działalności, stawiając Hiszpanię na rynku priorytetowym.

W Hiszpanii SEGRO koncentruje się na nabywaniu i rozwijaniu portfela wysokiej jakości magazynów dla dystrybucji i logistyki miejskiej w najlepszych lokalizacjach w okolicach Madrytu i Barcelony. Aktualny portfel to łącznie 120 000 mkw., łącznie z budynkami w trakcie budowy.

www.segro.pl